ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
Η επαγγελματική σχολή χορού “ΑΚΤΙΝΑ” ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013
— και λειτουργεί υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μπέττυς Δραμισιώτη. Απαρτίζεται από ένα σύνολο διακεκριμένων χορευτών, δασκάλων και θεωρητικών του χορού, προτείνοντας ένα εναλλακτικό, οργανωμένο μοντέλο εκπαίδευσης με έμφαση στην ανάπτυξη της προσωπικής καλλιτεχνικής έκφρασης.
ενα προγραμμα που ενδυναμωνει την τεχνικη αρτιότητα και την καλλιτεχνικη εκφραση
το επαγγελματικο τμημα της ακτινας
Η φοίτηση στα επαγγελματικά τμήματα της σχολής είναι τριετής και υποχρεωτική, και για την εγγραφή των ενδιαφερόμενων είναι απαραίτητη η συμμετοχή στις εισαγωγικές εξετάσεις που οργανώνει το τμήμα εκπαίδευσης θεάτρου και χορού του ΥΠ.ΠΟ.Α. κάθε Σεπτέμβριο. Το πρόγραμμα σπουδών στην Ακτίνα περιλαμβάνει τεχνικά και θεωρητικά μαθήματα σύμφωνα με την καθιερωμένη ύλη όπως αυτή ορίζεται από το ΥΠ.ΠΟ.Α. καθώς και επιπλέον κύκλους σεμιναρίων που οργανώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του διδακτικού έτους και λειτουργούν συμπληρωματικά στη βασική εκπαίδευση.
ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ
ΤΗΣ
ΑΚΤΙΝΑΣ
Καλλιτεχνική διεύθυνση Μπέττυ Δραμισιώτη
κλασσικό μπαλέτο Έμυ Κορφιά, Σίλια Ρούκα, Λυδία Κάγιου, Βίσση Σολωμού
σύγχρονος χορός Νίκος Καλογεράκης, Μπέττυ Δραμισιώτη, Σάντρα Γρίμμα, Μαρία Φουντούλη, Νίκος Καλύβας
ρυθμική Έλενα Πανταζάτου
θεωρία & διδασκαλία μπαλέτου & σύχρονου χορού Σίλια Ρούκα, Μπέττυ Δραμισιώτη
χορογραφία Αγγελική Στελλάτου, Σταυρούλα Σιάμου
αυτοσχεδιασμός Σταυρούλα Σιάμου
μουσική Αλέξης Πορφυριάδης
εφαρμοσμένη ανατομία Τάσος Καραχάλιος
ιστορικοί & Θεατρικοί χοροί Belinda Tanner
ρεπερτόριο κλασσικού & σύγχρονου χορού Λυδία Κάγιου, Μπέττυ Δραμισιώτη
ελληνικοί χοροί Ανδρέας Σεγδίτσας
ιστορία χορού Τάσος Κουκουτάς
παιδαγωγική ψυχολογία Ζωή Χατζιδάκη
μουσικοί συνοδοί Όλγα Αμοιρίδη, Βιολέτα Βορίδη, Οδυσσέας Μιχαλάκης, Άγις Καλαβρυτινός
γραμματειακή υποστήριξη Giovanna Pignatti
βοηθητικό προσωπικό Sveta Denkova
ΠΡΟΣΩΠΑ
ΠΙΣΩ

Σταυρούλα Σιάμου

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και με υποτροφία του Ιδρύματος Κούλας Πράτσικα συνέχισε τις σπουδές της στη Νέα Υόρκη όπου παρακολούθησε μαθήματα release technique και αυτοσχεδιασμού. Εχει χορέψει με τις ομάδες: Tα Μήλα, Χορικά, 14 η μέρα, Μετακίνηση, Σύγχρονη Χορευτική Έκφραση, Λάθος Κίνηση, Πέρσα Σταματοπούλου, Quasi stellar, Griffon, Ομάδα Εδάφους, amorphy.org.,Blitz, Λεμθρι,,, , Lemurius, Sine Qua Non, Τζένη Αργυρίου. Στο θέατρο έχει συν-σκηνοθετήσει με τον Γ. Γάλλο την παράσταση “Μάκβεθ” του Γ.Σαιξπηρ το 2006, με τον Π. Δεντάκη τον “Μανδραγόρα” του Ν. Μακιαβέλλι (στο θέατρο του Νέου Κόσμου) και με τον Δ. Καρατζά την παράσταση “Η γυναίκα που κάθεται” του Δ. Καρατζά. Ως χορογράφος έχει συνεργαστεί σε σκηνοθεσίες των: Θ. Αμπαζή, Ό. Λαζαρίδου, Ά. Τομπούλη, Β. Θεοδωρόπουλου, Τάσου Μπαντή, Α. Ξάφη, Β. Μαυρογεωργίου, Η. Χιώτη, Blitz, Σ. Βγενοπούλου, Δ. Καραντζά, Ι. Βουλγαράκη, Α.Αντωνόπουλου,Α. Αντύπα ,Γ. Χουβαρδά, Γ. Μαυραγάνη.

ΠΙΣΩ

Μαρία Φουντούλη

Γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα. Είναι αριστούχος απόφοιτη της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (2007) και του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2012). Ως χορεύτρια έχει συνεργαστεί με τις ομάδες Sinequanon, Χορευτές, Λάθος Κίνηση, Ομάδα Σύγχρονου Χορού του Χάρη Μανταφούνη, Ομάδα Ζήτα της Ίριδας Καραγιάν, Αμφίδρομο χοροθέατρο της Έλενας Χριστοδουλίδου, ομάδα χορού Κώστα Τσιούκα, Hellenic Dance Company καθώς και με τους Τέτη Νικολοπούλου, Αθανασία Κανελλοπούλου, Ερμίρα Γκόρο, Αγνή Παπαδέλη-Ρωσσέτου, Ηρώ Αποστολέλλη, Έντγεν Λάμε, Κατερίνα Ανδριοπούλου, Θέλγια Πετράκη, Στάθη Μαρκόπουλο κ.α. Από το 2008 διδάσκει σύγχρονο χορό και αυτοσχεδιασμό σε παιδιά και ενήλικες. Έχει συνεργαστεί με ερασιτεχνικές και επαγγελματικές σχολές χορού όπως «Χορός», «Ακτίνα», «Χοροχρόνος», σχολή χορού Έλενας Βακαλοπούλου, εργαστήρι χορού Polyphonica dance, Κέντρο Μελέτης Χορού Ι&Ρ Ντάνκαν, Baile de Barrio, Σχολή χορού Αλίκης Καζούρη και Τιτής Αντωνοπούλου στην Άνδρο, Σχολή χορού motus, κ.α. Το Σεπτέμβρη του 2013 και του 2018 κλήθηκε να αναλάβει την εισήγηση του μαθήματος του Σύγχρονου Χορού στις εισαγωγικές εξετάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού. Έχει συνεργαστεί ως δασκάλα και χορογράφος με τη νεανική ομάδα σύγχρονου χορού C-Lab, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Κατερίνας Ανδριοπούλου. Από το 2014 συμμετέχει ως εμψυχώτρια στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Dancing to connect» της Battery Dance Company σε συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων και Tεχνών του ιδρύματος Ωνάση που λαμβάνει χώρα σε δημόσια σχολεία της Αττικής και της Περιφέρειας. Στο θέατρο έχει συνεργαστεί ως χορογράφος με την ομάδα 3rd person theater group στις παραστάσεις «Πόση Γη χρειάζεται ο άνθρωπος» στο δημοτικό θέατρο Πειραιά και στο «Άσμα Ασμάτων» στο Δηπεθέ Κοζάνης. Έχει επίσης συνεργαστεί με τον Μανώλη Μαυροματάκη στην παράσταση «Η Ριμάδα η ζωή» στην μικρή επίδαυρο στα πλαίσια του φεστιβάλ Αθηνών, καθώς και με την Αντιγόνη Νέτα στην παράσταση «Η αφήγηση της Αντιγόνης» στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

ΠΙΣΩ

Μπέττυ Δραμισιώτη

Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1976. Αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (Κ.Σ.Ο.Τ.) το 1997. Έχει συνεργαστεί με διάφορες ομάδες χορού ενώ από το 2002 είναι μόνιμο μέλος της ομάδας Sinequanon. Από το 1998 μέχρι σήμερα διδάσκει τεχνική σύγχρονου χορού και αυτοσχεδιασμό σε παιδιά και ενήλικες, (Σχολή “Χιλλ”, “Χαμόγελο του Παιδιού”, Κέντρο Μελέτης Χορού “Ισιδώρα Ραϋμόνδου Ντάνκαν”, Κ.Θ.Β.Ε, Επαγγελματική Σχολή Χορού “Ραλλού Μάνου“, “Fix Dance Studio“, “Χοροκίνηση“, “Κρατήρας“, “DAN.C.CE”, “Baile de Barrio” κ.ά.). Παράλληλα, εργάζεται στο θέατρο ως κινησιολόγος έχοντας συνεργαστεί με τους Σ. Χατζάκη, Α. Αζά, Στ. Φασουλή, Α. Ρήγα κ.ά., ενώ από το 2008 συνεργάζεται μόνιμα με τη Ρούλα Πατεράκη. Το 2013 ιδρύει την Ανώτερη Ιδιωτική Επαγγελματική Σχολή Χορού “ΑΚΤΙΝΑ“.

ΠΙΣΩ

Έμυ Κορφιά

Η Έμυ Κορφιά γεννήθηκε στην Αθήνα όπου και ξεκίνησε χορό και σε ηλικία 9 ετών εισήχθη στο Φυτώριο της Κρατικής Σχολής Χορού. Σε ηλικία 16 χρονών γίνεται δεκτή στην Κρατική Ακαδημία Χορού της Βουδαπέστης όπου και συνέχισε τις σπουδές της. Ύστερα από 3 χρόνια αποφοίτησε με δασκάλα τη Zsuzsa Kun, ενώ παράλληλα τελείωσε το Ελληνικό Λύκειο ως κατ’ οίκον διδαχθείσα. Αμέσως μετά χόρεψε με το Μπαλέτο του Εθνικού Θεάτρου της Ουγγαρίας στο Πετς με διευθυντή και χορογράφο τον Istvan Herczog και σύντομα έγινε πρώτη χορεύτρια. Ως πρώτη χορεύτρια του Εθνικού Μπαλέτου χόρεψε πολλούς κλασσικούς και νεοκλασικούς ρόλους όπως την Swanilda στο μπαλέτο Coppelia , Ιουλιέτα στο μπαλέτο Ρωμαίος και Ιουλιέτα κ.ά. Με την επιστροφή της στην Ελλάδα χόρεψε για το Εθνικό Θέατρο, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Χοροθέατρο Ναυσικά, το Αέναο χοροθέατρο κ.ά. Το 1997 ξεκίνησε να παραδίδει μαθήματα Μπαλέτου και Ρεπερτορίου στο Επαγγελματικό Τμήμα του “Κέντρου Χορού Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν”. Από το 2001 διδάσκει Μπαλέτο για επαγγελματίες και Barre a terre στο DANCCE, και Μπαλέτο στην Ανώτερη Σχολή Χορού Νίκης Κονταξάκη-Νικολέττας Μπακάλη μέχρι το 2020. Από το 2019 διδάσκει στα επαγγελματικά τμήματα της ΚΣΟΤ.

ΠΙΣΩ

Nikos Kalivas

Ο Νίκος Καλύβας γεννήθηκε το 1988 και σπούδασε χορό στην Ανώτατη Επαγγελματική σχολή Ακτίνα και Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Ως περφόρμερ, έχει συνεργαστεί με τους: Annie Vigier, Frank Apertet, χοροθέατρο Εξ αφορμής, Χάρη Κούσιο, Γιάννη Αντωνίου, Χοροθέατρο Λυδία Λίθος, Πατρίσια Απέργη, Κωνσταντίνο Ρήγο, Μπέτυ Δραμισιώτη, Χάρη Μανταφούνη, Αντιγόνη Γύρα, Leyya Mona Taiwil, και άλλους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ως χορογράφος δημιούργησε τα έργα TripTrap, Psychord, RoomsToLet. Το 2018 η Αγγελική Στελλάτου τον επέλεξε ως νέο δημιουργό και συμμετείχε στην πλατφόρμα Μπιενάλε του Μονάχου σε συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων και τεχνών ως χορογράφος. Το 2019 χορογραφησε το έργο Dépaysement στο φεστιβάλ νέων χορογρφων της Στέγης Γραμμάτων και τεχνών.

ΠΙΣΩ

Αγγελική Στελάτου

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Αποφοίτησε με άριστα από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Με υποτροφία του Ιδρύματος Α.Σ. Ωνάσης συνέχισε τις σπουδές της στη Νέα Υόρκη, στο Merce Cunningham Dance Studios. Παράλληλα παρακολούθησε σεμινάρια Contact Improvisation και Release Techniques με τους K.J. Holmes, Jeremy Nelson, Daniel Lepkoff, Sarah Pearsons, Sarah Rudner κ.ά. Το 1987 με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου ίδρυσαν την Ομάδα Εδάφους, από την οποία αποχώρησε το 2001. Τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης χορεύτριας για το σόλο «Σκαλοπάτια», από την παράσταση Ανθρώπινη δίψα. Το 2008 τιμήθηκε με το βραβείο «Κούλα Πράτσικα» του Κέντρου Μελέτης και Έρευνας Ελληνικού Θεάτρου για την επιμέλεια κίνησης στην παράσταση Motortown (Θέατρο του Νέου Κόσμου). Έχει συνεργαστεί με διάφορες χορευτικές ομάδες: Sine Qua Non, Ανάλια, Χορικά της Ζ. Νικολούδη, amorphy.org κ.ά. Σαν χορογράφος έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο του Νέου Κόσμου, το Μέγαρο Μουσικής, το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας, το Θέατρο Εμπρός, το Φεστιβάλ Αθηνών κ.ά. Έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις: Στο δρόμο μου, Ένας άγγελος της Μ. Ευσταθιάδη (Θέατρο του Νέου Κόσμου, 2002), Λίγο πριν ( ) Λίγο μετά, (ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, για την «Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2006) και Κανίβαλοι με τη δική της ομάδα Ύψιλον (Θέατρο του Νέου Κόσμου, 2009).

ΠΙΣΩ

Σάντρα Γρίμμα

Η Γρίμμα Αλεξάνδρα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982. Αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης(ΚΣΟΤ) ΤΟ 2003. Με υποτροφία από το Κρατικό Ίδρυμα Υποτροφιών (ΙΚΥ) συνέχισε τις σπουδές της στην Αυστρία όπου και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στην χορογραφία στο SEAD (Salzburg Experimental Academy of Dance). Έχει συνεργαστεί ως χορεύτρια με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Αντώνη Φωνιαδάκη, Νατάσσα Ζούκα, Άρτεμις Ιγνατίου, Μάρω Γρηγορίου καθώς και Jelka Milic, Matej Keizar, Ted Stoffer, Begum Erciyas. Σαν χορογράφος έχει παρουσιάσει προσωπικές της δουλειές σε φεστιβάλ στο εξωτερικό (Salzburgscene, Croatia, Slovenia) αλλά και στην Ελλάδα. Διδάσκει σύγχρονο χορό , αυτοσχεδιασμό και yoga σε παιδιά , ερασιτέχνες και επαγγελματίες.

ΠΙΣΩ

Νίκος Καλογεράκης

Ο Νίκος Καλογεράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Μεγάλωσε στην Κρήτη και ασχολήθηκε με τους παραδοσιακούς χορούς. Αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης το 1998. Το χρονικό διάστημα 1996 με 2008 συνεργάστηκε με διάφορες ομάδες, εκ των οποίων τα Χορικά της Ζουζούς Νικολούδη, με τη sinequanon σε χορογραφίες της Αποστολίας Παπαδαμάκη και Δημήτρη Σωτηρίου, και με το Δημήτρη Παπαιωάννου στην ομάδα Εδάφους ως χορευτής και ως βοηθός χορογράφου. Επίσης έχει συνεργαστεί με τους Quasi stellar της Αποστολίας Παπαδαμάκη (2002-2003), ομάδα Πέρσας Σταματοπούλου (2003-2004), Yelp dance co. της Μαριέλλας Νέστορα (2002-2003), ομάδα Τζένης Αργυρίου (2002), Ελδώρ (1999) και Σχεδία της Αναστασίας Λύρα(1997-99). Έχει συμμετάσχει σε διάφορες όπερες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει επιμεληθεί την κίνηση σε θεατρικές και μουσικές παραστάσεις. Από το 1999 διδάσκει και παραδίδει σεμινάρια σύγχρονου χορού σε χορευτές, ηθοποιούς και εκπαιδευτικούς. Ήταν στη βασική ομάδα συντελεστών (χορευτής-βοηθός χορογράφου) για τις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2004. Από το 2005 μέχρι σήμερα διδάσκει στην Κρατική Σχολή Χορού και επίσης από το 2013 μέχρι σήμερα στην Ανώτερη σχολή χορού ΑΚΤΙΝΑ.

ΠΙΣΩ

Ελένη Πανταζάτου

Η Ελένη Πανταζάτου γεννήθηκε στην Αθήνα όπου σπούδασε μουσική και χορό. Είναι απόφοιτος της Επαγγελματικής Σχολής Χορού «Μοριάνοβα-Τράστα» (2011), Πτυχιούχος Πιάνου από το Ωδείο Βορείων Προαστίων (2004) και Διπλωματούχος Πιάνου από το Κλασσικό Ωδείο Χολαργού (2011). Το 2016 ολοκλήρωσε τον τριετή κύκλο σπουδών στη μέθοδο Dalcroze από το Dalcroze Society UK της Αγγλίας (2013-2016). Ως χορεύτρια και μουσικός περφόρμερ έχει συνεργαστεί με τη Νατάσσα Ζούκα, την Αναστασία Λύρα, τον Κωνσταντίνο Μίχο, την Τέτη Νικολοπούλου κ.α. Ως χορογράφος έχει παρουσιάσει δουλειά της στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συνεργάζεται με μουσικούς και έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ όπως το In progress festival του Κινητήρα (2018), το Music in Motion Festival (2017), το Performing Arts Festival του Deree (2013), το Freakatoni Festival στο Άμστερνταμ κ.α. Διδάσκει πιάνο, μουσικοκινητική και αυτοσχεδιασμό και εργάστηκε στο Ωδείο Βορείων Προαστίων την περίοδο 2005-2009.

ΠΙΣΩ

Ζωή Χατζιδάκη

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έλαβε πτυχίο καθηγήτριας σύγχρονου χορού από την ανώτερη επαγγελματική σχολή χορού “Ραλλού Μάνου”, το 1982. Δίδαξε ρυθμική, κλασικό και σύγχρονο χορό σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς και σχολές χορού. Συμμετείχε σαν χορεύτρια και έχει χορογραφήσει για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Από το 1996 – 2019 ήταν εργαστηριακή συνεργάτης του ΤΕΙ Αθήνας στο τμήμα Προσχολικής Αγωγής στο μάθημα της Μουσικοκινητικής Αγωγής. Το 1992 ήταν ιδρυτικό μέλος και διετέλεσε μέχρι το 2015, διαχειρίστρια της ΑΜΚΕ «ΑΝΙΜΑ – SOMA, στην κίνηση του χορού», που έχει στόχο την δημιουργία χορευτικού αρχείου στην Ελλάδα και την προώθηση της τέχνης του χορού. Το 1997 πήρε ειδικότητα χοροθεραπεύτριας με την F. S. Billmann και εργάστηκε στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού. Διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης χοροθεραπευτών Ελλάδας 2015-2020, το 2018 διοργανώθηκε το 3ο Ευρωπαϊκό συνέδριο Χοροθεραπείας της EADMT, στην Αθήνα. Ψυχοθεραπεία παρακολούθησε το 1998-2002 εκπαίδευση στη «Συστημική Οικογενειακή Θεραπεία» στο Ε.Δ.Α.Σ. (Χ. Κατάκη) κι εργάστηκε ατομικά σαν ψυχοθεραπεύτρια και οικογενειακή σύμβουλος, ενώ ενδιαφέρεται και παρακολουθεί ενεργά την Λακανική ψυχανάλυση. Διδάσκει στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Ένωσης Χοροθεραπευτών και στην σχολή χορού Ακτίνα. Από το 2020 είναι Λέκτορας Εφαρμογών στο τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία του ΠΑΔΑ.

ΠΙΣΩ

Βίσση Σολωμού

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, ξεκίνησε χορό 9 χρόνων. Απόφοιτος της ανώτερης επαγγελματικής Σχολής χορού Δέσποινα Γρηγοριάδου. Μετά την αποφοίτησή της ταξιδεύει στο εωτερικό (Βαρνα, Βερολίνο, Λονδίνο, Άμστερνταμ, Βιέννη) για σεμινάρια χορού (Impulstanz Dance Fest, Maya carol, Batcheva, William Forsythe repertory, Ted Stofer, Alessandro Castellucci, κ.σ). Σαν χορεύτρια έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, την Εθνική Λυρική Σκηνή και με διαφορές ομάδες σύγχρονου χορού στην Αθήνα. Έχει εργαστεί σε αρκετές και διαφορετικές σχολές χορού διδάσκοντας μπαλετο. Ενδεικτικά: σχολή χορού Μαργαρίτα Βαρλάμου-de Petrillo, σχολή χορού Έλενας Βακαλοπούλου, σχολή Χορός της Μάρως Γρηγορίου, Duncan Center κ.α Σαν χορογράφος και επιμελήτρια κίνησης παραστάσεων έχει εργαστεί για διάφορες θεατρικές ομάδες καθώς για το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Φεστιβάλ Αθηνών, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, τον καλλιτεχνικό θεσμό Art Αθήνα, το θέατρο του Νέου Κόσμου κ.α

ΠΙΣΩ

Τάσος Καραχάλιος

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε με άριστα από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (Κ.Σ.Ο.Τ.) και από το Τ.Ε.Φ.Α.Α του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το 2005, ως υπότροφος του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης συμμετείχε στο πρόγραμμα danceweb του φεστιβάλ ImPulsTanz στη Βιέννη. Ως χορευτής και ηθοποιός έχει συνεργαστεί με τους: Δημήτρη Καραντζά, Μιχαήλ Μαρμαρινό, Κωνσταντίνο Ρήγο (χοροθέατρο Οκτάνα), Γιάννη Σκουρλέτη (bijoux de kant), Αγγελική Στελάτου, Γιαν Φαμπρ, Λένια Ζαφειροπούλου, Δημήτρη Παπαϊωάννου, Αποστολία Παπαδαμάκη (Quasistellar), Αντώνη Φωνιαδάκη, Γιώργο Σαχίνη, Σταύρο Τσακίρη, Μαρία Γοργία, Ιωάννα Πορτόλου (Griffon), Πέρσα Σταματοπούλου, Μαρκέλλα Μανωλιάδη, Κώστα Τσιούκα κ.ά. Ως χορογράφος στο θέατρο έχει συνεργαστεί με τους Δ. Καραντζά, Μ. Μαρμαρινό, Θ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Σκουρλέτη, Ο. Παπασπυλιόπουλο κ.α. Από το 2008 διδάσκει κίνηση και αυτοσχεδιασμό σε χορευτές και ηθοποιούς.

ΠΙΣΩ

Σίλια Ρούκα

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το 1998 αποφοιτά από την “Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της Δέσποινας Γρηγοριάδου” και από το 1999 έως το 2005 συνεργάζεται ως χορεύτρια με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Ταυτόχρονα συμμετέχει σε παραστάσεις του Ισίδωρου Σιδέρη, της Μάρως Γρηγορίου, του Γιάννη Μπαγουρδή και άλλων χορογράφων ενώ τελεί βοηθός του χορογράφου Κυριάκου Κοσμίδη σε show στην τηλεόραση και σε θεατρικές παραστάσεις. Την ίδια περίοδο παρακολουθεί σεμινάρια μπαλέτου και musical jazz στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ταυτόχρονα ξεκινάει την διδασκαλία σε μπαλέτο, pointes και musical jazz σε αναγνωρισμένες από το κράτος σχολές χορού όπως η “Χοροκίνηση”, το “Modulor Dance Space”, η σχολή της P.M.T.P και το “Studio Fix”. Από το 2013, διδάσκει μπαλέτο και pointes στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού “ΑΚΤΙΝΑ“.

ΠΙΣΩ

Λυδία Κάγιου

Γεννήθηκε στα Τίρανα όπου αποφοίτησε το 1990 από την Κρατική Ακαδημία Χορού με Άριστα. Στα 18 της χρόνια προσλαμβάνεται στο Θέατρο της Όπερας και του Μπαλέτου (ΤΟΒ) και μέσα σε 8 μήνες παίρνει το βαθμό Σολίστ. Σε αυτό το ρόλο ερμηνεύει κλασικές παραγωγές όπως Ζιζέλ, Δον Κιχώτης, Κάρμεν, Λίμνη Των Κύκνων και άλλα σύγχρονα έργα. Είναι απόφοιτη της Ανώτατης Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του τμήματος Φυσικοθεραπείας στα ΤΕΙ Αθήνας. Από το 1995 έως το 1997 συνεργάζεται με τη χοροθεατρική ομάδα “Χορορροές” της Σοφίας Σπυράτου, στις παραστάσεις “Βουή του Μύθου”, ”Τραπέζι” και “Βάκχες” στην Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο Κρήτης και στη Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδωνία και Αλβανία. Από το 2015 διδάσκει Κλασικό μπαλέτο στα επαγγελματικά τμήματα της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της ΑΚΤΙΝΑ, και από το 2020 διδάσκει στην Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης.

ΠΙΣΩ

Αναστάσιος Κουκουτάς

Ο Αναστάσιος Κουκουτάς είναι θεωρητικός του χορού, δραματουργός και αρθρογράφος. Έχει συνεργαστεί με ομάδες, καλλιτεχνικούς οργανισμούς και φεστιβάλ στην παραγωγή και επιμέλεια εντύπων. Έχει συμμετάσχει ως σύμβουλος δραματουργίας σε παραστάσεις θεάτρου και χορού (Φεστιβάλ Αθηνών, Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, Arc for Dance Festival, Θέατρο Πόρτα, αλλά και για ανεξάρτητες παραγωγές). Αρθρογραφεί για τον χορό στις διαδικτυακές πλατφόρμες und-athens.com, springbackmagazine.com, artivist.gr και διδάσκει «Ιστορία του Χορού» στην επαγγελματική σχολή ΑΚΤΙΝΑ. Ως περφόρμερ έχει εμφανιστεί σε έργα των Ντενίς Σαβαρί (Προλεγόμενα ΕΜΣΤ – 2016), Βιρτζίλιο Σιένι (Μπιενάλε Χορού της Βενετίας – 2016), Πιέρ Μπαλ-Μπλανκ (documenta14 – 2017), Ντόρα Γκαρθία (Μέγαρο Μουσικής – 2018). Το 2019 υπήρξε μέλος της κριτικής επιτροπής για τον χορό του Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

ΠΙΣΩ

Αλέξης Πορφυριάδης

Ο Αλέξης Πορφυριάδης είναι συνθέτης, μουσικός θεωρητικός και πιανίστας/αυτοσχεδιαστής. Είναι διδάκτορας σύνθεσης του Πανεπιστήμιου Bath-Spa/Ηνωμένο Βασίλειο (επιβλέπων: James Saunders). Σπούδασε επίσης σύνθεση με τους Gerd Kühr (Magister Artium, 2002) και Beat Furrer (Postgraduate, 2003) στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών του Graz/Αυστρία. Κατέχει Δίπλωμα Πιάνου και Πτυχίο Φούγκας από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και μαθήματα σύνθεσης, ανάλυσης και μουσικών θεωρητικών με πολλούς σημαντικούς Ευρωπαίους συνθέτες όπως οι Μathias Spahlinger, Εrich Urbanner, Εnno Poppe, Βernhard Lang, George Aperghis, και Manos Tsangaris. Ανάμεσα στα βραβεία και τις υποτροφίες που του έχουν απονεμηθεί συγκαταλέγονται το Πρώτο Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης Franco Evangelisti 2020 Ρώμη/Ιταλία (2020), το Τρίτο Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης Molinari Quartet Competition Μόντρεαλ/Καναδάς (2004/05), το Βραβείο για την προώθηση της Μουσικής της πόλης του Graz/Αυστρία (2002) και η Ετήσια υποτροφία για τη Μουσική Σύνθεση της Αυστριακής Δημοκρατίας (2003-04). Η καλλιτεχνική του πορεία ως συνθέτη και εκτελεστή περιλαμβάνει στη διάρκεια των ετών 1997-2022 παρουσιάσεις συνθέσεων σε διεθνή και τοπικά φεστιβάλ και παραστάσεις αυτοσχεδιασμού σε Ευρώπη (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Σερβία, Σλοβακία, Αυστρία, Γερμανία, Βέλγιο, Αγγλία, Ρωσία, Δανία), Η.Π.Α., Μεξικό και Καναδά.

Back

Belinda Tanner

Γεννημένη στην Αγγλία, της απονεμήθηκε υποτροφία σε ηλικία δέκα ετών για να εκπαιδευτεί στη Βασιλική Ακαδημία Χορού (RAD) για πέντε χρόνια. Συνέχισε τις σπουδές της για τρία χρόνια στο Royal Ballet School Teachers’ Training Course. Μετακομίζοντας στην Ελλάδα το 1986, άρχισε να διδάσκει κλασικό μπαλέτο και Benesh Movement Notation σε σχολές χορού στην Αθήνα και δίδαξε character dance για 22 χρόνια στην Επαγγελματική Σχολή Χορού Νίκη Κονταξάκη-Νικολέττα Μπακάλη. Χόρεψε για μερικά χρόνια με ομάδες όπως το Μπαλέτο Αθηνών και το Χοροθέατρο Ναυσικά και το 1998 προκρίθηκε ως εξετάστρια της RAD. Το 2010 απέκτησε BA (Hons) στο Dance in Education από το RAD/University of Surrey και το 2022 δημοσίευσε το βιβλίο της για τα πενήντα χρόνια ιστορία της RAD στην Ελλάδα.

Back

Ανδρέας Σεγδίτσας

Είναι απόφοιτος της 3ετούς εκπαίδευσης παραδοσιακών χορών στη σχολή Δόρα Στράτου, με επιπλέον 5ετή φοίτηση σε μαθήματα και σεμινάρια συντήρησης και εξειδίκευσης. Έχει συνεργαστεί με Sine Qua Non, Αττικό Σχολείο, Μουσικό Χωριό Αγ. Λαυρέντης, Media Dell' Arte, Baumstrasse, θεατρικές παραστάσεις και σύγχρονα δρωμενα. Από το 2013 διδάσκει παραδοσιακούς χορούς στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Ακτίνα και σε άλλα σχολεία. Είναι ιδρυτικό μέλος της Βιο-τεχνία Σχολή Χορού.